Tuesday, June 7, 2016

Egon ylikorostuminen

Hyvä itsetunto on tärkeä, mutta liian suuri ego on huono asia. Sinulla on taipumus yliarvostaa päätöksiäsi, omaisuuttasi, taitojasi ja saavutuksiasi. Lisäksi uskot roolisi olevan suurempi menestyksessäsi kuin todellisuudessa. Arvostat myös itsesi kaltaisia ihmisiä enemmän kuin muita. Lähes jokainen on lähes jokaisessa asiassa keskimääräisesti parempi, jos heiltä kysyy asiaa. Jokainen ymmärtää, että keskimääräisesti parempia tekijöitä voi olla maksimissaan vajaa puolet.


Keräät samanmielisiä ympärillesi


Samanmieliset henkilöt nauttivat toistensa seurasta enemmän kuin erimieliset. Liiallinen samanlaisuus aiheuttaa vääristymiä. Katsot maailmaa liian yksipuolisesti. Erimielisyys on hyvä asia. Toisenlaiset mielipiteet nostavat oikeassa olon todennäköisyyttä, kun asiat on perusteltu kunnolla. Vahingot korostuvat erityisesti yrityksissä, jonka johtokuntaan suurimmat pomot valitsevat ihmisiä, jotka myötäilevät heitä. Silloin johtajien egot ylikorostuvat mikä johtaa todellisuuden vääristymiseen. Tarvittavat päätökset jäävät tekemättä, kun liiketoiminta sitä vaatii.


Menestyksesi on useammin sattumaa kuin luulet


Yhdeksänkymmentä prosenttia ruotsalaisista autoilijoista uskoi 1990-luvulla, että he ovat parempia kuskeja kuin ihmiset keskimäärin. Tällainen usko paremmuuteen korostuu saavuttaessasi menestystä. Hyvän työpaikan saaminen voi olla onnea. Olet sattunut ajoittamaan tiedustelusi juuri silloin, kun työnantajasi on tarvinnut työntekijää. Kyse voi olla myös siitä, että muistutat päätöksentekijää hänestä itsestään. Voi olla, että olet huomannut jonkin asian ennen muita ja olet siksi tehnyt töitä muita viisaammin. Tämä ei tarkoita, että hoidat asiasi muita paremmin jatkossakin. Sinun pitää toimia viisaammin ja sitä varten sinun pitää investoida osaamiseesi jatkossakin.


Sijoitusmenestyksesi voi olla kiinni tuurista. Olet voinut tehdä oikeita sijoituskohteiden valintoja tuurilla, vaikka koet olevasi loistosijoittaja. Muutama onnekas sijoitus voi altistaa sinut suurempien riskien ottamiseen egosi ylikorostuessa. Otat liikaa lainaa, koska olet onnistunut muutaman kerran. Oletat onnistuvasi jatkossakin, vaikka sinulla ei ole minkäänlaisia perusteita sille. Olet vain tehnyt muutaman ”musta tuntuu” päätöksen ja sinulla on käynyt tuuria, koska kaikkien omaisuuserien hinnat ovat kasvaneet nousukaudella. Sijoittajat tekevät usein suurimmat tappiot heti suurimpien menestysten jälkeen, kun heidän egonsa kasvavat hallitsemattomasti. Suurimmat typerykset voivat menestyä yllättävän pitkään ennen romahdustaan.


Ole ylpeä itsestäsi


Egon ylikorostuminen on paha asia. Tämä ei tarkoita sitä ettet voisi olla ylpeä omista saavutuksistasi. Sinulla pitää olla hyvät perustelut ylpeydelle. Jos olet harjoitellut pari vuosikymmentä ja olet oikeasti hyvä siinä mitä teet niin sinun pitää olla ylpeä itsestäsi. Voit olla nöyrä, vaikka olet ylpeä. Voit olla ylpeä myös asioista, joissa olet epäonnistunut mikäli olet tehnyt päätöksen, jossa todennäköisyydet ovat olleet selkeästi puolellasi. Joskus pienetkin riskit voivat toteutua. Älä keksi tekosyitä vaan arvioi tekojasi rehellisesti. Joskus egosi voi ylikorostua niin pahasti, että mielesi kehittää tarinan joka sotii tosiasioita vastaan. WinCapitaan sijoittaneista osa uskoo vieläkin kaupankäyntijärjestelmän toimivuuteen, vaikka se on jo ajat sitten todistettu petokseksi.


Käytä aina toisen ihmisen oikeata nimeä, kun puhut hänelle. Ihmiset rakastavat nimensä kuulemista. Viestisi menee paremmin perille. Älä käytä väärää nimeä, koska vaikka ihmiset pitävät nimestään, on väärän nimen käyttö vielä vaarallisempaa. Yritä opetella toisten nimet aina, kun tapaat uusia ihmisiä.


Vastalääkkeet


Pidä lähelläsi toisinajattelijoita ja pyri keräämään ympärillesi ihmisiä, jotka ovat valmiita olemaan kanssasi eri mieltä perusteiden kera, kun faktat sotivat sinun näkemyksiäsi vastaan. Kysy heiltä mielipiteitä, kun olet tekemässä suuria päätöksiä. Jos kirjoitat blogia niin julkaise aikomuksesi ennen tekemisiäsi mikäli se on mahdollista. Vältä paikkoja, joissa isot egot kilpailevat toistensa kanssa. Wall Streetilla isot egot kilpailevat toistensa kanssa ottaen isoja riskejä asiakkaiden rahoilla. Älä anna rahojasi tällaisten ihmisten hoitoon. He häviävät ne ennenpitkää. Älä ota riskejä, joita et voi perustella kunnolla. Pidä panoksesi aina hallinnassa mikäli harrastat pelejä, joissa voit hävitä kaikki rahasi, kuten pokeria. Opeta itsesi erityiseen varovaisuuteen, kun olet menestyksesi aallonharjalla.


Tämä on toiseksi viimeinen psykologinen taipumus, jonka käsittelen. Julkaisen vielä yhden kirjoituksen taipumuksista ja siirryn sen jälkeen kesälomalle. Palattuani kesälomalta lopetan yksittäisten ajattelumallien käsittelemisen ja kerään yhteen yhden esimerkin, jossa yhdistyvät monet ajattelumallit.


Hyvää viikonjatkoa!


-TT

No comments:

Post a Comment