Tuesday, May 24, 2016

Ryhmäpaine

Ryhmäpaine tarkoittaa sitä, että määrität muiden ajatusten kautta mikä on sinulle järkevää ja sopivaa. Älä arvioi sen vaikutusta. Se on periytynyt vuosituhansien saatossa. Isompaan ryhmään kuuluminen oli edellytys selviytymiselle. Siksi ryhmäpaine muodostui psykologiseksi tarpeeksesi. Selviytymisen kannalta sillä ei ole enää juuri merkitystä.

Kuluttamisesi helpottuu nähdessäsi muiden kuluttavan. Mitä suurempi väkijoukko on sitä suuremmat paineet on toimia samoin. Seuraat väkijoukkoa heidän toimiensa näyttäessä onnistuvan. Annat tippiä helpommin tippikupin ollessa täysi. Oletat ettei sinun tarvitse antaa tippiä mikäli kuppi on tyhjä. Siksi myös kerjäläiset heiluttelevat kuppiaan kolikoita kilistellen. Mitä suurempi lauma on kyseessä sitä suuremmat odotukset sinulla on sen toimien tarpeellisuudelle.

Ryhmäpaineella on erityinen vaikutus, kun pidät itseäsi ryhmän kaltaisena ja vietät heidän kanssa paljon aikaasi. Ryhmädynamiikka muuttaa sinua salakavalasti. Pidempään yhdessä olevat ihmiset muuttuvat samanlaisemmaksi ryhmäksi. Siksi työtoverisi, naapurisi ja läheiset ystäväsi voivat aiheuttaa sinulle alitajuisen tarpeen ostaa samoja tavaroita, kokeilla samoja elämyksiä ja hankkia samanlaisia ystäviä. Tämä sopeuttaa sinut ryhmään, mutta johtaa samanlaisiin kulutustottumuksiin.
Pidät ympäristössäsi tapahtuvaa käytöstä mallina, kun olet epävarma tekemisistäsi. Oletat suuremman ryhmän tietävän enemmän kuin sinä. Kuvittelet heillä olevan kriittistä tietoa. Väkijoukko on usein väärässä, koska suuri osa on tehnyt saman virheen aiemmin. Usein suositummat tuotteett myyvät laadukkaampia paremmin ja korkeammalla hinnalla, koska ne ovat onnistuneet luomaan sosiaalisen hyväksynnän tavaralle.

Useat yritykset käyttävät taipumustasi mennä lauman mukana hyväkseen luoden sosiaalisia todisteita tuotteidensa ja palveluidensa ylivertaisuuksista. Todisteet voivat olla lavastettuja, kuten televisiosarjojen aplodit. Tekaistut todisteet ovat suhteellisen helposti havaittavissa. Markkinointikampanjoissa ihmiset kehuvat tuotteita maasta taivaaseen. Niissä voidaan esittää kuvaa sokkotesteistä, joista näytetään vain hyvät arviot. Oletko koskaan törmännyt kirjankanteen, jossa olisi huono arvio kirjasta?

Brändit saavat sinut helpommin ostoksille kuin vähemmän tunnetut merkit. Apple, Louis Vuitton, Coca cola ja monet muut tuotemerkit saavat helpommin myytyä tuotteitaan. Nämä merkit nostavat myös statustasi muiden silmissä. Brändit luovat mielikuvan paremmasta laadusta. Sinulle tulee parempi mieli hankkiessasi brändituotteen. Uskot helpommin sen laadukkuuteen ilman todisteitakin. Brändituotteista voi siksi pyytää enemmän rahaa.



Hyödy ryhmäpaineesta


Suurimman osan ajasta ihmisjoukot ovat oikeassa. Älä suhtaudu niihin negatiivisesti ajattelematta asiaa. Älä vältä ryhmäpainetta vaan opettele tunnistamaan hetkiä, jolloin väkijoukko on väärässä. Tällöin voit hyötyä ryhmäpaineesta enemmän kuin kärsit. Suurimman osan ajastasi voit seurata väkijoukkoja hyötyen heidän toimistaan. Mitä suuremmasta päätöksestä on kyse sitä enemmän sinun tulee ajatella itse. Pienissä asioissa voit mennä helpommin muiden mukana. Sosiaaliset todisteet ovat enimmäkseen hyödyllisiä. Käytä niitä hyödyksesi. Kerää tekemisistäsi muiden tuottamia todisteita, joita voit käyttää itsesi myymisessä. Pyydä suosituksia edelliseltä pomoltasi hakiessa työpaikkaa. Pyydä palautetta asiakkailtasi myydessä tuotettasi. Sosiaaliset todisteet parantavat markkina-arvoasi. Luo itsestäsi brändi todisteiden ja oman tekemisesi avulla.


Vastalääkkeet



Paras vastalääkkeesi ryhmäpaineen tuottamien väärien reaktioiden ehkäisyyn on pysyä erossa väkijoukoista, joiden tiedät toimivan etujesi vastaisesti. Vältä myös huonoja tapoja omaavien ihmisten seuraa. Pyri myös kehittämään itsellesi tapa, jossa vetäydyt ajattelemaan vähän aikaa itseksesi, vaikka olisit muiden seurassa. Kyseenalaista kaikki ryhmäsi ja omat näkemyksesi. Pidä jatkuvasti mielessä, että sosiaalisesti todisteet voivat olla väärennettyjä tai muut voivat olla väärässä. Tätä parempaa vastalääkettä ei valitettavasti ole väärien väkijoukkojen välttelyn lisäksi. Vaikka yksi osaa paremmin ajatella itse kuin toinen, ei kukaan selviä aina ilman ryhmäpaineen vaikutusta. Älä edes kuvittele olevasi kyseinen ihminen.


Hyvää viikonjatkoa!


-TT

No comments:

Post a Comment