Thursday, April 28, 2016

Auktoriteetit

Auktoriteeti tarkoittaa asemansa, tietojensa tai persoonansa takia kunnioitettua, arvostettua ja käskyvaltaista henkilöä tai hänen asemaansa. Sinulla on taipumus uskoa auktoriteetteja. Vanhempasi ovat neuvoneet sinua, opettajasi kertoivat kuinka asioihin piti suhtautua ja saat neuvoja pomoltasi. Alistut hierarkioiden alle. Yrityselämässä pomosi voi päättää asioistasi ilman, että uskallat olla eri mieltä. Sinuun on luotu syvä usko auktoriteetteihin. Tämä aivopesu tuottaa vaikeuksia irtautua auktoriteeteista tarvittaessa. Jossain määrin aivopesu on hyväksi, mutta sillä on rajoitteensa. Sinun tulee vanhetessasi ajatella enemmän omilla aivoillasi.



Auktoriteetit voidaan jakaa kolmeen ryhmään: arvonimiin, ulkoiseen olemukseen ja esineisiin. Ryhmät voi yhdistää henkilöön. Niitä voi käyttää hyödyksi, jotta viesti tulee perille. Tutkintoja ja arvonimiä käytetään vahvistamaan käsitystäsi pätevyydestä. Uskot helpommin niihin. Et ehkä kyseenalaista professorin opetuksia, koska hänellä on arvonimi. Se ei ole verrannollinen pätevyyteen. Ammattitaidon pitäisi ratkaista uskotko sinulle tarjottuun asiaan tai mielipiteeseen.
Vaatteet ja ulkonäkö vaikuttavat suhtautumiseesi toiseen ihmiseen. Uskot helpommin siististi pukeutuneeseen kauniiseen ihmiseen kuin risoissa vaatteissa esiintyvään suttuiseen persoonaan. Pukeudu siististi ja aina samoin myyntitilanteissa. Asunvaihto voi vaikuttaa sinusta saatuun mielikuvaan. Voit uskoa myös univormuihin. Poliisien käskyt menevät paremmin läpi, kun he ovat univormuissa. Ostat palveluita helpommin sijoituspalveluiden myyjiltä, kun he ovat pukeutuneet kalliisiin pukuihin. Yhdistät puvut menestykseen.



Myös esineet helpottavat viestin perillemenoa. Kallis auto tuo uskottavuutta, kun on tarkoitus myydä jotain kallista. Mainituista vaihtoehdoista esineitä käytetään vähiten. Niillä korostetaan enemmän sosiaalista statusta kuin yritetään vaikuttaa muihin. Pidä työvälineesi kunnossa mikäli tarvitset niitä parantaaksesi viestisi läpimenoa. Asiakkaasi voivat unohtaa viestisi mikäli heidän huomionsa kiinnittyy muihin asioihin.



Voit käyttää auktoriteettien lisäksi antiauktoriteetteja levittäessäsi viestiä. Voit näyttää laitapuolen kulkijan joka haisee viinalle ja kertoa lapsillesi ettei alkoholinkäyttö kannata. Antiauktoriteettien käyttö on harvinaista, mutta niillä on suuri vaikutus viestin läpimenoon. Varoittavia esimerkkejä käytetään äärimmäisissä tapauksissa, mutta niitä voi käyttää muutenkin. Auktoriteetin ja antiauktoriteetin vertailu on tehokas tapa saada viesti perille.



Väärien auktoriteettien tunnistaminen on tuhannen taalan kysymys. Se ei ole yksinkertainen asia. Väärillä auktoriteeteilla on yhtäläisyyksiä. He keskittyvät enemmän ulkoiseen olemukseen kuin asiantuntemukseen. Väärät auktoriteetit puhuvat ympäripyöreitä asioita eivätkä ota kantaa. He tarjoavat myös vastauksia kysymyksiin, joita he eivät ymmärrä. He eivät myönnä tietämättömyyttään. Lisäksi he käyttävät termejä, joita heidän kohteensa eivät ymmärrä. He eivät joko osaa tai halua muuttaa niitä ymmärrettävään muotoon, koska yksinkertaisuus paljastaisi etteivät he tiedä mistä puhuvat. Todellisen asiantuntijat pystyvät tekemään asioista mahdollisimman yksinkertaisia.



Seuraamiesi auktoriteettien laatu vaikuttaa koko ajan enemmän siihen kuinka pärjäät yhä kovemmaksi muuttuvassa maailmassa. Nykyään sinun on helppo saada tietoa alojen parhaimmilta ammattilaisilta. Entiset auktoriteetit, kuten opettajasi, vanhempasi ja talousasioissa pankkien sijoitusasiantuntijat antavat sinulle keskinkertaista tietoa. Voit saada nykyään tietoa sijoittamisesta mm. Warren Buffettilta tai Peter Lynchiltä. Voit etsiä apua start-upin perustamiseen mm. Peter Thieliltä joka on ollut PayPalin ja Facebookin taustalla tai Elon Muskilta joka on mm. sähköautoja valmistavan Tesla Motorsin toimitusjohtaja ja yksi perustajista.



Kaikilla heistä on enemmän tietoa ja kokemusta kuin auktoriteeteilla, joihin ehkä uskot. Keskity oikeita auktoriteetteja etsiessäsi henkilöihin, joilla on todisteita menestyksestä pidemmältä aikaväliltä. Pitempi aikaväli tarkoittaa mieluummin vuosikymmeniä. Älä usko yhden hitin ihmeitä. Etsi parhaat esimerkit. Älä kopioi suoraan parhaita auktoriteetteja vaan mieti mitkä heidän ajatuksistaan ja teoistaan sopivat sinulle parhaiten. Heidän ajattelumallinsa ovat laadultaan ylivertaisia ja niitä hyödyntämällä pärjäät paremmin.



Voit hankkiutua auktoriteetiksi mm. hankkimalla tutkinnon. Tämä ei vielä riitä, koska tutkinnot ovat kokeneet inflaation. Ne ovat niin yleisiä, että niiden arvostus on laskenut. Voit kehittyä niin hyväksi jossain asiassa, että muut alkavat pikkuhiljaa pyytämään sinulta neuvoja. Hyviä neuvoja antamalla tieto taidoistasi leviää ja saavutat pikkuhiljaa asemasi auktoriteettina. Sinun täytyy itse levittää ensiksi tietoa osaamisestasi. Nykypäivänä tähän on monia medioita, kuten Youtube, blogit, jne. Paras tapa päästä auktoriteetiksi on tuottaa korkealaatuista tietoa ja tehdä asioita laadukkaasti. Älä pyri auktoriteetiksi mikäli sinulla ei ole todellista osaamista. Valeauktoriteettina toimiminen kostautuu ennemmin tai myöhemmin.



Hyvää viikonjatkoa!



-TT

No comments:

Post a Comment