Wednesday, March 16, 2016

Yksinkertaisuus

”Asiat tulisi tehdä niin yksinkertaisiksi kuin mahdollista, mutta ei yksinkertaisemmiksi.” - Albert Einstein.

Alojensa huipuilla on ominaisuus joka puuttuu tavallisilta yksilöiltä. Se on kyky yksinkertaistaa monimutkaisia syy-seuraus-suhteita helpommin ymmärrettäviksi käsitteiksi. Maailmasi on monimutkainen ja sen ymmärtäminen vaatii kykyä yksinkertaistaa. Yksinkertaistaminen on erinomainen keino vähentää jätettä joka seuraa monimutkaisuutta. Sen vieminen liian pitkälle tuottaa vajavaisen ymmärryksen, joten ole tarkkana.

Maailman monimutkaisuus tuottaa vaikeuksia hahmottaa todellisuus jopa asiantuntijoille mikä vallitsee heidän ympärillään. Monimutkaisten ongelmien ratkaisu on vaikeaa. Monimutkaiset ratkaisut elättävät monia asiantuntijoita, kuten yritysjohdon konsultteja. Heillä ei ole kannustimia tuottaa yksinkertaisia ratkaisuja, koska heidän elantonsa lähtisi. Tämä ei tarkoita sitä, että he monimutkaistaisivat asioita tahallaan vaan he ovat virittäneet aivonsa vuosien varrella täten. Järjestelmät toimivat tehokkaammin, koska ne on koottu yksinkertaisista osista. Yksinkertaisten osien yhdistäminen järjestelmäksi tuottaa tehokkuutta tiettyyn pisteeseen saakka. Pisteen jälkeen jokainen monimutkaistaminen lisää kustannuksia hyötyjä enemmän.

Ymmärrä, että jokaisella tapahtumalla on hyvät ja huonot seuraukset. Myös seurauksilla on seurauksensa. Nämä ketjut tuottavat monimutkaisia syy-seuraus-suhteita. Ketjut voivat jatkua lähes loputtomiin. Seurauksena on ketjuja, joita eivät edes huippuasiantuntijat täysin ymmärrä. Yksi hyvä esimerkki on sään ennustaminen pidemmälle ajalle. Ennustukset epäonnistuvat, koska ilmastot ovat niin monimutkaisia järjestelmiä ettei niitä ymmärretä. Joskus sinun täytyy vain tarkastella asioita hajottamalla järjestelmä pienempiin osiin, joista jokaista tutkit erikseen.

Suurempi koko ei automaattisesti lisää monimutkaisuutta, vaikka se tuottaa sitä useammin kuin yksinkertaisuutta. Suurempi koko tarkoittaa sitä, että monimutkaisuutta vastaan täytyy taistella enemmän. Yritysten on helpompi lisätä turhaa byrokratiaa niiden koon kasvaessa kuin tuottaa yksinkertaisia malleja ratkaista ongelmia. Sen lisäksi, että Apple onnistui tuottamaan kosketusmalleja asiakkaille se onnistui myös pitämään liiketoimintansa yksinkertaisempana kuin Nokia. Se tarjosi muutaman puhelinmallin asiakkailleen, kun Nokialla niitä oli kymmeniä. Lisäksi Applen toiminta perustuu yksinkertaisuuden ihannoimiseen. Voit saada enemmän aikaan, kun yksinkertaistat asiat.

Pidä asiat yksinkertaisina luodessasi uutta käyttäytymismallia itsellesi. Motivaation tarve on verrannollinen helppouteen ja yksinkertaisuuteen. Aamulenkin aloittaminen sujuu helpommin, kun päätät aloittaa kävelemällä kymmenen minuuttia huomenna kuin päättämällä kävellä joka aamu puoli tuntia. Pidemmällä aikavälillä kävelet todennäköisesti enemmän aamulenkkejä aloittamalla kymmenellä minuutilla. Sinun on helpompi kävellä kymmenen minuuttia sateella aloittaessasi. Puoli tuntia voi tuntua liian pitkältä ajalta mikäli sinulle on luvassa vettä niskaan. Yhden epäonnistumisen jälkeen onkin helpompi luovuttaa.

Paras tapa yksinkertaistaa on luoda järjestelmiä, jotka tekevät monimutkaisista asioista yksinkertaisempia. Järjestelmät tuottavat vähemmän jätettä oikein luotuina. Muista, että järjestelmät ovat luotu erillisistä osista. Nämä osat ovat aina yksinkertaisempia kuin koko järjestelmä. Tee jokaisesta osasta mahdollisimman yksinkertainen. Testaa aina järjestelmän osia erikseen ja yhdessä muiden kanssa ennen kuin otat koko järjestelmän käyttöösi.

Mitä useammasta osasta järjestelmäsi muodostuu sitä vaikeammaksi yksinkertaistaminen tulee. Yritä pitää osien riippuvuus muista niin pienenä kuin se järjestelmän tehokkuuden osalta on mahdollista. Mitä useampi osa on kytketty toisiinsa sitä todennäköisemmin järjestelmän koon kasvaessa sen tuhoutumisen todennäköisyys kasvaa. Todella monimutkaisten ja vahvasti toisiinsa kytkettyjen osien muodostamien järjestelmien todennäköisyys tuhoutumiseen kasvaa lähelle sataa prosenttia.

Liiallinen yksinkertaistaminen ei tuota haluamiasi tuloksia. Et voi olla riippuvainen yhdestä asiasta, kuten pomostasi, puolisostasi, lapsistasi tai yhteiskunnasta millään elämäsi osa-alueella. Yksi tulonlähde tekee sinusta liian riippuvaisen. Hanki toinen tulonlähde mikäli tällä hetkellä sinulla on vain yksi. Varmoja työpaikkoja ei nykymaailmassa juuri ole. Et voi myöskään olla riippuvainen kenestäkään, koska elämässä voi tapahtua mitä tahansa. Älä myöskään keskity opiskelemaan vain yhden alan osaamista, koska sen hyödyntämisen mahdollisuus voi loppua. Muutokset tapahtuvat niin nopeasti ettei reagointi ehkä ole mahdollista mikäli keskityt vain yhteen asiaan.

Hyvää viikonjatkoa!

-TT

No comments:

Post a Comment