Wednesday, March 30, 2016

Taipumus kärsiä enemmän tappioista kuin iloita voitoista

Yksittäisinä hetkinä taipumus ei juuri vaikuta. Pidemmällä aikavälillä taipumus voi vaikuttaa taloudellisten päätösten tekoon heikentäen taloudellista tilannettasi. Kyseessä voi olla pelko omaisuutesi, ihmissuhteidesi tai muiden asioiden, kuten henkilökohtaisen asemasi menettämisestä.



Kuvittele vedonlyönti, jossa sinulla on 50%:n mahdollisuus voittaa 110€:a ja 50%:n mahdollisuus hävitä 100€:a. Ottaisitko vedon vastaan? Suurin osa meistä ei mm. Daniel Kahnemannin tutkimusten mukaan osallistuisi edellämainittuun vedonlyöntiin, vaikka odotusarvo on positiivinen. Tämä johtuu taipumuksestasi pelätä häviötä enemmän kuin arvostaa voittoa. Vastaavia tilanteita tulee eteesi jatkuvasti, vaikka niissä ei puhuttaisikaan vedonlyönnistä.



Kuvittele tilanne, jossa sinulla on mahdollisuus hävitä varmasti 90€a tai 90%:n mahdollisuus hävitä 100€:a. Kumman valitset? Suurin osa valitsisi jälkimmäisen vaihtoehdon, vaikka odotusarvo on sama. Otat todennäköisesti suurempia riskejä välttääksesi häviön kuin voittaaksesi. Taloudellisessa mielessä tämä ei ole perusteltua, mutta sillä on merkitystä taistellessasi elämästä ja kuolemasta.



Häviönpelkosi on seurausta evoluutiosta. Kymmeniä tuhansia vuosia aiemmin tappio tarkoitti todennäköistä kuolemaa. Et kärsi tappioista samoin, mutta aivosi on viritetty pelkäämään niitä. Hävitty euro tuntuu pahemmalta kuin ilo voitetusta eurosta. Jokaisen hävityn euron vaikutus pienenee suurimman tuskan tullessa ensimmäisestä. Sama pätee myös toiseen suuntaan.



Pelkkä ajatus luopumisesta tuottaa tuskaa. Tunteen vahvuus riippuu asiasta, henkilöstä ja panostuksesta. Yhdelle jostakin tavarasta luopuminen on helppoa ja toiselle vaikeaa. Panostuksesi vaikuttaa myös asiaan. Ikean vaikeasti koottavat huonekalut tuntuvat siksi arvokkaammilta. Toinen vaikuttava asia on se keneltä tavara on saatu. Arvioit omistamasi tavarat arvokkaammiksi kuin mitä ne ovat. Myydessäsi tavaroita pyydät niistä todennäköisesti enemmän rahaa kuin muut ovat valmiita maksamaan. Ostajalla ei ole yhtä vahvaa tunnesidettä kuin sinulla.



Luopumisen tuskan vuoksi asiat tuntuvat suuremmilta riskeiltä kuin todellisuudessa. Näitä ovat mm. yrityksen perustaminen ja sijoittaminen arvopapereihin. Mahdollisuus menettää isoja rahasummia tuntuu suurelta riskiltä. Tämän takia mm. kasinot käyttävät pelimerkkejä ja pankit tarjoavat luottokortteja. Tappion psykologinen vaikutus tuntuu pienemmältä.



Elät maailmassa, jossa ajattelu on vaikeampaa pidemmällä aikavälillä. Tappioiden tullessa toimit nopeammin. Suuret voitot taloudenhoidossa tulevat pidemmällä aikavälillä. Pidemmän tähtäimen suunnittelu on vaikeampaa, koska tappiot syövät henkistä kapasiteettiasi nopeammin. Seuraat tarkemmin sijoitustesi suuntaa, koska voit aiheuttaa itsellesi häviöntunteita hetki hetkeltä. Tappiontunteesi voivat muodostaa sinulle paniikkireaktioita, joiden vuoksi toimit typerästi.



Tappionpelkoasi käytetään hyväksi tarjoamalla ”riskittömiä” tuottoja. Todellisuudessa ne tarkoittavat lähinnä mahdollisten tuottojesi vähenemistä palkkioiden viedessä suhteellisesti suuremman osan. Pääomanturvaaminen maksaa aina ja maksaja on asiakas. Unohdat vaihtoehtoiskustannukset tappionpelkosi vähentyessä. Riskittömiä tuottoja ei ole. Yksi riskeistä on palveluntarjoajan konkurssi. Voit menettää kaikki rahasi. Etsi aina mahdollisimman vakavaraisia palveluntarjoajia vähentääksei tappioidesi riskiä.



Rahoitusmarkkinat ovat ainutlaatuisessa tilanteessa, koska korkomarkkinoilla keskuspankit pitävät huolta rahan riittävyydestä. Tämä on nostanut korkojen hintoja mikä on tehnyt vähäriskisistä rahamarkkinatuotteista kalliita. Toisin sanoen, riskittömyyden vaihtoehtoiskustannukset hajautettuun osakesalkkuun verrattuna ovat korkeat. Vaihtoehtojen puuttumisen vuoksi myös osakkeiden hinnat ovat korkeammat kuin mitä ne korkomarkkinoiden toimiessa olisivat. Vääristymä ei jatku ikuisesti, koska keskuspankkien kyvyt manipuloida korkomarkkinoita ovat huonot pitkällä aikavälillä. Tähän asti ne ovat onnistuneet. Minulla ei ole vastausta kuinka kauan nykymeno jatkuu.



Voit opettaa itseäsi toimimaan järkevämmin, kun muut pelkäävät. Tämä ei ole helppoa, mutta se on mahdollista. Avuksesi tarvitset ainakin matematiikkaa. Voit laskea mikä on järkevää ennen tekojasi. Voit rakentaa myös järjestelmän, kuten automaattisen kuukausisäästämisen indeksirahastoihin. Tällaisen järjestelmän avulla vähennät häviönpelon vaikutusta antamalla apuvälineen tehdä työt. Keskity siihen, että tuloksesi ovat selkeästi suurempia kuin riskit. Tällä tavalla pärjäät pitkällä aikavälillä hyvin, vaikka häviönpelkosi välillä voittaisikin.



Hyvää viikonjatkoa!



-TT

No comments:

Post a Comment