Wednesday, March 2, 2016

Evoluutio

”Vahvimmat ja älykkäimmät lajit eivät ole niitä, jotka säilyvät vaan ne, jotka sopeutuvat parhaiten muutoksiin”

  • Charles Darwin

Evoluutiota kuvataan vahvimman selviytymisenä, mutta tämä väärinkäsitys elää vahvasti erityisesti liike-elämässä. Tästä väärinkäsityksestä on vaikea päästä eroon. Evoluutiossa ei kyse ole vain lajien selviytymisestä vaan myös kehityksestä. Tämä kehitys on hidasta. Paljon hitaampaa kuin suurin osa meistä kuvittelee. Ympäristösi kehittyy nopeasti, koska tekniikka kehittyy. Kehitys ei koske samalla tavalla aivojasi tai ruumistasi. Todellisuudessa aivojen ja ruumiiden kehitys on tapahtunut hitaasti vuosituhansien aikana. Evoluution todellinen ymmärtäminen auttaa sinua sopeutumaan tähän kehitykseen.

Et voi estää muutoksia. Sopeudu niihin. Sopeutumisesi ratkaisee menestyksesi. Maailma muuttuu yhä nopeammin. Et voi jäädä paikoillesi. Aikaisempi menestyksesi ei auta, jos et sopeudu muutoksiin. Seuraa mitä maailmassa tapahtuu ja kehitä itseäsi jatkuvasti. Se on ainoa mahdollisuutesi sopeutua muutoksiin. Muuten et pärjää. Hyväksy muutos ja vaali sitä. Sinulla, kuten muillakin on luontainen muutosvastaisuus. Tee töitä sen muuttamiseksi myönteisyydeksi muutosta kohtaan. Suurimmat muutokset ovat tapahtuneet tiedonvälityksessä ja kilpailun koventumisessa ympäri maailmaa.

Tämä näkyy erityisesti Suomen pysähtyneisyytenä. Eri toimijat ovat jämähtäneet tekemään asioita tavoilla, jotka ovat toimineet aiemmin. Ne eivät toimi enää. Hyvinvointivaltio oli aikansa mestariteos. Sitä ei voida ylläpitää hoitamalla asiat, kuten aiemmin. Tämä ei koske kaikkia. Suomessa on monia liiketoiminta-aloja, joissa yritykset ovat maailmanhuippuja. Niiden roolit maamme menestyksessä ovat pienentyneet muutoksien vuoksi emmekä ole onnistuneet kehittämään niille riittävästi korvaajia.

Tekniikan kehityksen vaikutus yritystoimintaan on hyvä esimerkki evoluutiosta. Monet vanhat tekniikat kuolevat sukupuuttoon, kun uusi tekniikka syrjäyttää ne. Tämän myötä monet aiemmin menestyneet yritykset eivät onnistu sopeuttamaan liiketoimintojaan ja ne joko tuhoutuvat tai joutuvat luopumaan niistä liiketoiminnoista, jotka ovat kärsineet muutoksesta. Paras esimerkki Suomessa on Nokia, joka ei pärjännyt kosketusnäyttöjen muuttaessa matkapuhelinbisnestä. Nokia oli suurin ja parhain, mutta se ei kykeytynyt sopeutumaan kosketusnäyttöjen tuomiin muutoksiin liiketoiminnassaan.

Maailma muuttuu nopeasti, sinä hitaammin. Todellisuudessa ne ovat vähintään tuhansia vuosia jäljessä ympäristöäsi. Tätä tosiasiaa et voi muuttaa. Seuraavassa muutama asia mitä se tarkoittaa:

  • Olet laumaeläin. (menet suurimman osan ajastasi muiden mukana ja se on sinulle enimmäkseen hyväksi. Kriittisissä asioissa sinun pitää poiketa laumasta. Opi määrittelemään itse mitä se kohdallasi tarkoittaa.)
  • Pyrit sopeutumaan ympäristöösi. (Pystyt muuttamaan käytöstäsi helpommin muuttamalla ympäristöäsi kuin luottamalla tahdonvoimaasi ja omaan ajatteluusi.)
  • Pystyt keskittymään vain yhteen asiaan kerralla. (”Moniajo” ei onnistu mikäli tekemisesi poikkeavat toisistaan. Pienetkin häiriöt sotkevat tehokasta työskentelyäsi.)
  • Tarvitset riittävän määrän lepoa ja taukoja, jotta pystyt toimimaan tehokkaasti. (Pitkät työpäivät ilman taukoja tuottavat älyä ja fysiikkaa vaativissa työtehtävissä huonompia tuloksia kuin lyhyemmät päivät tauoilla. Pystyt toki työskentelemään päiviä tai viikkoja tehden pitkiä päiviä, mutta pitkässä juoksussa ne kuluttavat voimavarojasi enemmän.


Evoluutiota ei voi käsitellä tarkasti yhdellä kirjoituksella. Monet käyttäytymismallisi, kuten ryhmäpaineen vaikutus ovat peruja vuosituhansia aiemmin vallinneesta maailmasta, johon aivosi ovat sopeutuneet. Käsittelen evoluution vaikutusta tarkemmin, kun alan käsittelemään psykologisia ajattelumalleja. Suurin osa niistä on evoluution luomia. Tarkempaa suunnitelmaa en ole vielä tehnyt, mutta aloitan käymään niitä läpi tarkemmin kevään aikana.

Hyvää viikonjatkoa!

-TT

No comments:

Post a Comment