Wednesday, February 17, 2016

Permutaatiot ja yhdistelmät

Jatketaan matematiikkaa. Yksinkertaisten todennäköisyyksien hahmottaminen helpottaa elämääsi. Niiden ymmärtämisessä yhdistelmillä ja permutaatioilla on tärkeät roolit. Voit käyttää niitä lisäksi ajattelumallien tasolla ymmärryksesi lisäämiseksi. Todennäköisyyslaskuja voi suorittaa äärettömän määrän, joten niiden kaikkien läpikäyminen olisi aikamme tuhlaamista. Keskityn sen sijaan lisäämään ymmärrystäsi niiden avulla


Permutaatiot

Joukon permutaatio on sen alkioista muodostettu jono, jossa jokainen alkio esiintyy kerran. Kuusi eri palloa voidaan ottaa hatusta 6*5*4*3*2*1= 120 eri tavalla. Tässä ei todennäköisesti ole sinulle mitään uutta.


Siirrytään ajattelumallien tasolle. Permutaatiot kertovat ettei ole yhtä oikeaa tapaa järjestää asiansa. Voit ratkaista asiasi monella eri tavalla päästen haluttuun lopputulokseen. Voit päästä taloudelliseen riippumattomuuteen lukemattomilla tavoilla. Voit sijoittaa osakkeisiin, asuntoihin tai omaan yritykseen. Voit myös pyrkiä siihen palkkatuloillasi. Tämä on vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Vaihtoehtosi on rajattomat ja sinun pitää pyrkiä päämäärääsi sinulle parhaimmalla tavalla.


Yhdistelmät


Matematiikassa yhdistelmä tarkoittaa tapaa valita eri alkioita niiden suuremmasta kokoelmasta. Yhdistelmässä alkioiden järjestyksellä ei ole väliä. Voita valita kuuden hengen ryhmästä kahden hengen ryhmän 6*5*4*3*2*1/(2*1)*4*3*2*1)= 15 eri tavalla.


Ajattelumallien tasolla yhdistelmät johtavat siihen, että 1+1 voi olla enemmän kuin 2 tai paljon vähemmän kuin 1. Kun käytät yhdistelmiä ajattelumalleina, tulee sinun hyväksyä muutama tosiasia. Kahden hyvän idean yhdistäminen tuottaa todennäköisesti hyvän tuloksen, kun taas kahden keskinkertaisen idean yhdistäminen tuottaa keskinkertaisen tuloksen. Otetaan suomalainen esimerkki eli Aalto-yliopisto. Se luotiin yhdistelemällä kolme keskinkertaista yliopistoa ja tuloksesta odotetaan huippuyliopistoa. Lopputuloksena on keskinkertainen, mutta hieman suurempi yliopisto. Huippuyliopiston odottaminen on joko keskinkertainen myyntipuhe tai byrokraattien todellisuudesta irtautunut märkä päiväuni. Poikkitieteellisyys on hyvästä opiskelijoille, mutta se ei vielä riitä huippuyliopiston luomiseen. Toivon olevani väärässä!


Todellisuus on monimutkaisempi kuin teoria. Voit käsitellä ajatuksen tasolla jokaista mallia erikseen joko positiivisesti tai negatiivisesti. Todellisuudessa jokaisella ajattelumallilla on erilaiset positiiviset ja negatiiviset vaikutukset ja monen asteen sivuvaikutukset. Näiden yhdistelmät tuottavat vaihtelevia lopputuloksia, riippuen tilanteesta, ihmisestä, organisaatiosta ja teoista. Suuruuden ekonomia Suuruuden ekonomia tuottaa eri yrityksille eri menestystä, riippuen kuinka hyvin yritykset osaavat hyödyntää sen hyötyjä ja haittoja.


Maailma ei ole valitettavasti niin yksinkertainen paikka, että yksittäisten ajattelumallien kautta saataisiin ratkaistua kovin monia ongelmia. Jos katsot ensimmäiseksi mainittua yhdistelmää ja huomaat, että kuuden hengen ryhmästä voidaan valita kahden hengen ryhmä 15:sta eri tavalla niin näet siinä olevan jakoviivan. Voit ajatella jakoviivan erottavan positiivisesti vaikuttavat ajattelumallit negatiivisesti vaikuttavista. Mikäli positiivisesti vaikuttavat ajattelumallit tuottavat enemmän hyvää kuin negatiiviset, voit ajatella ajattelumallien yhteisvaikutuksen hyödyntävän sinua. Sinun tulee pyrkiä tähän jokapäiväisessä tekemisessä. Päinvastaiset lopputulokset ovat myös mahdollisia.


Mitä monimutkaisemmista organisaatioista on kyse sitä useammat ajattelumallit vaikuttavat niihin. Ajattelumalleja käyttämällä pystyt analysoimaan yrityksiä ja niiden tuotteita. Tärkeimpiä malleja käyttämällä löydät helpommin hyviä sijoituskohteita pörssistä. Kirjassani oleva esimerkki kuvaa kuinka noin kolmisenkymmentä ajattelumallia, jotka voit yhdistää pörssiyritykseen. Kaikkia yrityksiä eivät koske samat ajattelumallit, joten esimerkki on yksinkertaistettu pintaraapaisu. Ajattelumallien tärkeysjärjestykset myös vaihtelevat, joten ajattelumallien yhdistelmät voivat vaihdella paljonkin.


Hyvää viikonjatkoa!

-TT

No comments:

Post a Comment