Wednesday, February 24, 2016

Pareton laki

Pareton laki sanoo, että suurin osa seurauksista johtuu pienestä osasta syitä. Tämä tarkoittaa, että suurin osa positiivisista ja negatiivisista seurauksista elämässäsi johtuu harvoista syistä. Eliminoi haitallisimmat ja maksimoi hyödyllisimmät tekosi. Saat suuria hyötyjä molemmista tavoista hoitaa asiat. Vähemmän on enemmän blogini ja kirjani kertovat Pareton laista tarkemmin, joten tämä kirjoitus on pintaraapaisu asiaan.


Pareton laki henkilökohtaisessa elämässä


Henkilökohtaisessa elämässä suurimmat ilot tulevat muutamista syistä. Suurimmat surut tulevat myös pienestä määrästä syitä. Lisäksi pieni osa elämässäsi olevista henkilöistä tuottaa suurimmat vahingot ja pieni osa tuottaa suurimmat ilot. Suurin osa tekemistäsi asioista ja tuntemistasi ihmisistä ovat samantekeviä. Niitä tekemällä tai heidän kanssa olemalla et tuota itsellesi vahinkoja tai hyötyjä. Vähennä samantekeviä asioita. Pyri delegoimaan niitä muille, mutta älä tuhlaa suurinta osaa resursseistasi niihin. On yhtä tärkeää tehdä pientä määrää hyödyllisiä asioita kuin välttää pientä määrää suuria haittoja tuottavia asioita.

Pareton laki työelämässä

Pieni osa työtehtävistäsi on hyödyllisimpiä, suurin osa samantekeviä ja yhtä pieni osa haitallisia. Se, että käytät suuren osan työajastasi joihinkin asioihin ei tee niistä hyödyllisiä. Keskity niihin asioihin, jotka tuottavat sinulle suurimmat hyödyt. Hoida suurimmat hyödyt tuottavat asiat ollessasi tehokkaimmillasi. Sinulla on muutama tunti päivästä, jolloin olet parhaimmillasi. Tunnit vaihtelevat. Keskimäärin tuottavimmat tunnit ovat 2-4 tuntia heräämisen jälkeen. Käytä nämä tunnit keskittyen vain tärkeimpiin tehtäviin. Eliminoi keskeytykset ja hoida tärkeimmät tehtäväsi. Tämä muutos nostaa tehokkuuttasi huomattavasti, vaikka et tekisi muita muutoksia. Suosittelen sinua kokeilemaan tätä tapaa. Huomaat kuinka hyvin se toimii. Pieni osa työtovereistasi tuottaa myös suurimman osan keskeytyksistä, joten vältä heidän seuraansa tehokkaimpina tunteinasi.

Pareto yrityksissä

Pieni osa tuotteista ja asiakkaista tekevät suurimman osan voitoista ja liikevaihdosta. Näihin tuotteisiin ja asiakkuuksiin kannattaa panostaa eniten. Esimerkiksi Applen iPhonet tekevät yli puolet liikevaihdosta ja vielä suuremman osan voitoista. Keskittymällä muutamiin tuotteisiin on se kohonnut yhdeksi suurimmista yrityksistä maailmassa. Kyse ei ole vain asiakkaista ja tuotteista vaan myös työntekijöistä. Pieni osa työntekijöistä tuottaa suurimman lisäarvon yritykselle ja asiakkaille. Lisäksi pieni osa työntekijöistä, asiakkaista ja tuotteista tekevät yritykselle pahimmat miinukset. Heistä eroon pääseminen tuottaa yhtä suuria hyötyjä kuin keskittyminen eniten tuottaviin asiakkaisiin ja tuotteisiin.

Kaikkia hyötyjä ei näe heti. Joskus niiden huomaaminen ja etsiminen vie aikaa, mutta jokaisella on omat Pareton lain mukaiset edut. Niiden etsimiseen kannattaa panostaa ja niiden löytyessä saa suuret hyödyt. Löydä omasi!

No comments:

Post a Comment