Wednesday, February 3, 2016

Etusi

Se mitä et osaa tehdä paremmin kuin muut ei pidä tehdä ollenkaan”

En tiedä keneltä lause on alunperin, mutta se löytyi lukemastani kirjasta. Tämä ei tarkoita sitä etteikö sinun tulisi tehdä mitään. Sinä olet oppiva eläin ja joudut aloittamaan tyhjästä. Opit pikkuhiljaa kasvaessasi vanhemmaksi. Kun saavutat vuosien varrella osaamisen kriittisen massan, olet parempi kuin suurin osa kilpailijoistasi. Tämän jälkeen tekosi palkitaan muita paremmin. Mikäli osaamisesi on tarpeellista, korvaukset kasvavat paljon muita suuremmiksi.

Tarvitset osaamisen kriittisen massan saavuttamiseen tuhansia tunteja. Niiden määrä riippuu lahjakkuudestasi. Tarvitset vähemmän tunteja saavuttaaksesi edun muita kohtaan asioissa, joissa olet lahjakas tai asioissa, joissa ei ole kilpailua. Kaikilla on oma lahjakkuutensa. Se on seurausta aivoissasi olevista kytkennöistä, niiden vahvuuksista ja yhdistelmistä. Aivoissasi on miljardeja kytkentöjä, joiden yhdistelmiä on rajaton määrä. Siksi sinäkin olet ainakin yhdessä asiassa muita lahjakkaampi.

Tarvitset moninkertaisen määrän tunteja saavuttaaksesi edun muita kohtaan, kun olet lahjaton. Maailman huipulle vaaditaan keskimäärin 10000 tarkoituksenmukaista harjoittelua. Lahjattomat harjoittelevat reilusti yli tuon määrän ja lahjakkaat selviävät muutamilla tuhansilla tunneilla. Tarkkoja tuntimääriä on mahdotonta kertoa, koska toisissa asioissa kilpailua on enemmän. Hyvät uutiset ovat ne, että sinä olet todennäköisesti lahjakas jossain.

Jätä kaikki asiat, joissa et voi tulla paremmaksi kuin muut ja keskity niihin, joissa olet lahjakas. Tämä pätee erityisesti henkilöihin, jotka voivat valita tekemisensä. Niiden, jotka voivat valita vain osan ajankäytöstään tulee panostaa ylimääräiset tuntinsa saavuttaakseen osaamisen kriittisen massan. Jälkimmäisten kannattaa keskittyä asioihin, joissa on lahjakas, koska heillä ei ole aikaa hukattavaksi asioihin, joiden opetteluun menee kauan. Mikäli haluat saada lisätuloja, tulee sinun keskittyä asioihin, joissa olet muita parempi ja joille on kysyntää.

Jos kilpailet muita vastaan niin sinun tulee iskeä heitä niihin kohtiin, joissa olet parempi. Etsi vastustajasi heikoin lenkki ja iske siihen. Tämä ilmiö näkyy parhaiten huippu-urheilussa, jossa joukkueet tai yksilöt kilpailevat keskenään. Vastustajan heikkouksia ja omia vahvuuksia käytetään häikäilemättä hyväkseen. Tämä on luonnonlaki, jolta ei voi välttyä kuin valitsemalla vastustajansa oikein. Vielä parempi mikäli olet löytänyt alan, jolla niitä ei ole.

Yritysten tulisi keskittyä erityisesti niille aloille, joilla ne ovat muita edellä. Ne markkinasegmentit, joissa yritys on kahden kärjessä ovat parhaimmat mahdollisuudet tehdä voittoa. Yksi legendaarisimmista yritysjohtajista Jack Welch siivosi General Electricistä kaikki liiketoiminnat, joissa se ei ollut markkinaykkönen tai kakkonen. Seurauksena GE kasvatti markkina-arvoaan 12 miljardista dollarista 280 miljardiin. Keskittyminen etuihin tuottaa tuloksia suuremmassakin mittakaavassa.

Keskity sijoittaessasi asioihin, jotka osaat ja ymmärrät. Jos et ymmärrä mitään liiketoimintaa, tulee sinun sijoittaa indeksirahastoihin. Pysy erossa niistä yrityksistä tai sijoituskohteista, joita et ymmärrä. Lisäksi sinun kannattaa harkita sijoituskohteina yrityksiä, jotka ovat liiketoiminnassa kahden suurimman joukossa. Niillä on usein suuri suhteellinen etu pienempiin kilpailijoihin verrattuna, koska ne tekevät asiat paremmin kuin muut. Kuka esimerkiksi tietää mikä on kolmanneksi suurin virvoitusjuomayritys Coca Colan ja Pepsin jälkeen? En minä ainakaan.

Hyvää viikonjatkoa!

-TT

No comments:

Post a Comment