Wednesday, January 13, 2016

Päätöksentekojärjestelmä

Teet satoja päätöksiä päivässä. Päätöksentekojärjestelmäsi voi jakaa karkeasti kahteen osaan. Vaistojen varassa toimivaan osaan ja järjelliseen, laskelmoivaan osaan. Ne toimivat yhdessä. Jako kahteen on tehty, jotta ymmärrät asiat helpommin. Vaistosi tekevät päätöksen salamannopeasti. Järjellinen järjestelmä toimii hitaammin.



Vaistosi ovat aina käytössä. Ne toimivat pienellä vaivalla tai automaattisesti. Järjestelmällinen järjestelmäsi vaatii ponnisteluja toimiakseen ja suorittaakseen monimutkaisempia laskutoimituksia. Sekin on aina päällä, mutta sen toiminta hukkuu vaistojesi alle suurimman osan ajasta.



Vaistosi luovat ehdotuksia järjelliselle järjestelmälle, tuottaen vaikutelmia, tunteita ja aikomuksia. Järjestelmä hyväksyy ehdotuksesi kaiken onnistuessa ja tuottaa niistä vapaaehtoisia toimintoja. Vaiston varassa oleva järjestelmä pyytää järjellistä järjestelmääsi avuksi prosessointiin, kun sillä ei ole vastausta ongelmiin. Suurin osa ajatuksistasi ja toiminnoistasi ovat vaistojesi tuottamia. Rationaalinen järjestelmä ottaa tarvittaessa vallan.



Suurin osa vaistoistasi on oikeassa. Ne omaavat kuitenkin ennakkoluuloja, jotka tuottavat sopivia virheitä sopivissa olosuhteissa. Ne voivat vastata myös kysymyksiin, joita et ole kysynyt. Ne ymmärtävät logiikkaa huonosti. Et voi sulkea niitä pois päältä. Vaistosi muokkaavat tärkeysjärjestyksiä sen mukaan kuinka helposti ne saavat kaivettua asiat muististasi.



Järjellinen järjestelmäsi tekee tehottomasti tapoihisi liittyviä päätöksiä. Teet kompromisseja kahden järjestelmän välillä. Opettele tunnistamaan tilanteita, joissa virheet ovat todennäköisiä. Esimerkki virheiden lisääntymisestä on tahdonvoimasi lasku, kun et ole nukkunut hyvin tai verensokerisi on alhaalla. Teet seurauksena tyhmiä päätöksiä. Järjellinen järjestelmäsi toimii parhaiten, kun pystyt keskittymään tiettyyn asiaan.



Suurin osa päätöksistäsi on vaistoillasi tehtyjä, vaikka oletat käyttäväsi järjellistä järjestelmääsi. Kummatkin järjestelmät ovat lähes aina oikeassa, mutta ensimmäistä järjestelmää on helpompi harhauttaa. Jälkimmäisen järjestelmän ongelma on liian suuri määrä vaihtoehtoja mikä johtaa päätöksenteoon halvaantumiseen.



Mikäli järjestelmäsi toimivat samaan aikaan, voittavat vaistosi lähes aina. Tahdonvoimasi ollessa vähissä voittavat vaistosi, kun molemmat järjestelmät ovat käytössä. Vaistojesi keskittyminen houkutuksiin sotkee vaativien laskutoimitusten tai päättelyketjujen teon. Seurauksena on niiden keskeytyminen tai vääristyminen.



Vaistosi tekevät päätöksiä mm. seuraavissa asioissa:



  • Yksinkertaisissa laskutoimituksissa, kuten 1+1=2
  • Päätökset kuinka reagoida mahdollisiin uhkiin
  • Yksinkertaisten lauseiden ymmärtäminen
  • Auton ajaminen tyhjällä tiellä
  • Aamukahvin juominen



Järjellinen järjestelmäsi tekee päätöksiä mm. seuraavissa asioissa:



  • Monimutkaisemmissa laskutoimituksissa, kuten 28*72
  • Monimutkaisten lauseiden ymmärtäminen
  • Monimutkaisten syy-seuraus-suhteiden hyödyntäminen
  • Tietokoneen ostaminen vertaamalla eri mallien ominaisuuksia
ei muuta,



Hyvää viikonjatkoa!



-TT

No comments:

Post a Comment