Wednesday, December 9, 2015

Raha (Valuutta) Inflaatio ja Deflaatio

Raha tai tarkemmin määriteltynä valuutta on vaihdonväline. Valuutalla tarkoitetaan valtion tai alueen rahaa ja rahayksikköä. Valuutalla voidaan käydä kauppaa vaihtokauppaa palveluista tai tuotteista. Valuuttojen välillä käytetään vaihtokurssia kuvaamaan valuutan arvoa suhteessa toiseen. Tässä kirjoituksessa käytän rahaa terminä kuvaamaan kaikkia valuuttoja, koska käsittelen valuuttoja yleisellä tasolla. Rahojen keskinäiset arvot vaihtelevat lähinnä kysynnän ja tarjonnan mukaan. Joskus niiden arvoja tosin manipuloidaan joko markkinoilla tai keskuspankkien toimesta. Yleisesti ottaen markkinat tekevät päätökset rahojen arvoista toisiin verrattuina. Rahan lisäksi on muitakin vaihdonvälineitä. Yksi niistä on talkootyö. Raha ei vaihda talkootyössä omistajaa. Sen sijaan työntekijät saavat vaihdossa ruokaa, juomaa tai muuta tarpeellista.


Rahan arvo vaihtelee. Vaihtamalla pienen määrän rahaa vesipulloon, maksat tietyn määrän rahaa. Lähtiessäsi aavikolle kävelemään alkaa veden arvo sinulle kasvamaan sitä mukaa, kun omistamasi vesimäärä pienenee. Olet valmis maksamaan enemmän rahaa vedestä, koska se on sinulle elintärkeä hyödyke aavikolla. Kun alat olla janoinen ja vetesi on loppu, olet hengenvaarallisessa tilanteessa, joten summa joka sinun kannattaa maksaa vedestä kasvaa edellisen vesipisaran juomisesta kuluneen ajan mukaan. Jos haluat vaihtaa rahojasi vesipulloon, voi siitä pyydettävä hinta kasvaa merkittävästi mikäli vastapuoli niin haluaa.


Rahan arvon heittelyä mitataan hintaindekseillä. Ne ovat keskiarvoja tarkasteltavien tuote- ja palvelukorien hinnoista. Hinnat lasketaan tasaisin väliajoin, yleensä kuukausittain. Näistä laskutoimituksista muodostuu rahan arvo valuutta-alueen sisällä. Kun ostat jotain kaupasta niin yleensä ostamillasi tuotteilla tai palveluilla on kiinteät hinnat, jotka tuotteiden ja palveluiden myyjät määräävät. Sinä voit usein yrittää neuvotella siitä rahamäärästä, jonka olet valmis maksamaan. Jos et ole tyytyväinen tarjottuihin hintoihin, voit neuvotella muiden myyjien kanssa.
Pelkkä rahankerääminen ei ole järkevää. Sinun pitää sijoittaa rahasi paremmin tuottavaan ja arvonsa säilyttävään omaisuuteen. Raha on menettänyt arvonsa historian saatossa lukemattomia kertoja ympäri maailmaa. Niin käy myös tulevaisuudessa.



Inflaatio ja deflaatio


Aiemmin mainitsemieni hintaindeksien muutoksien kuvaamiseen käytetään inflaatiota ja deflaatiota. Inflaatio tarkoittaa rahan ostovoiman alenemista. Sinä tarvitset inflaation iskiessä enemmän rahaa kuin aiemmin. Keskimäärin rahan arvo alenee prosentteja vuodessa. Pahimmillaan rahan arvo alenee niin paljon, että raha on arvokkaampaa pyyhkiessäsi pyllyäsi kuin ostaessasi jotain, kuten kävi 1920-luvun Saksassa. Tällöin luottamus rahan arvoon oli olematonta. Olematon luottamus rahaan on harvinainen ilmiö, jota kutsutaan hyperinflaatioksi. Kun pidät rahojasi pankkitililläsi, syö inflaatio niiden arvosta suuremman osan kuin korko, jonka saat. Tämän vuoksi sinun tulee käyttää rahojasi tuottavaan toimintaan, kuten sijoittamiseen tai investointitavaran ostamiseen.


Deflaatio on inflaation vastakohta. Rahan ostovoima nousee. Deflaatio on paljon harvinaisempi kuin inflaatio. Tämä johtuu siitä, että ihmismäärät kasvavat. Rahaa ”painetaan”, jotta kasvavan ihmismäärän rahantarpeet tyydytetään. Deflaatio tulee ihmisten velkaantumisen kasvaessa äärirajoilleen, jolloin heillä ei ole varaa lainata rahaa enempää. Kun rahamäärä ei nouse velkaantumisen myötä niin inflaatiota ei pääse syntymään. Rahamäärä vähenee, koska velkoja maksetaan enemmän pois, kuin niitä otetaan. Ihmiset joutuvat säästämään ja säästäminen kasvaa rahankäytön viivyttämisestä johtuen. Taloudellinen toimeliaisuus laskee ja aiheuttaa mm. työttömyyden kasvua. Yksittäisten tuotteiden ja tuoteryhmien hinnat voivat laskea muiden hintojen noustessa. Hintadeflaation yleisin syy on tekniikan kehitys. Paras esimerkki on elektroniikan hinnat.


Sinä voit säädellä rahan arvon muutoksen vaikutuksia käyttämällä vähemmän rahaa tuotteisiin tai palveluihin, joiden hinnat nousevat, siten inflaation vaikutus vähenee. Voit verrata kotimaasi hintatasoa ulkomaisiin nettikauppoihin ja tilata sieltä halvempia tuotteita. Voit kuluttaa ostamiseen vähemmän aikaa kuin ostoskeskuksissa käymiseen. Suuret kansainväliset toimijat ovat luotettavia ja maksat tuotteista vähemmän. Järkevämpi kuluttaminen on helpompaa. Suomessa suurin yksittäinen tekijä hintojennousuun on verotus. Sitä säädetään joka vuosi. Sen painopisteet vaihtelevat ja muutokset vaikuttavat inflaatioon. Suomessa suurin osa verojenkorotuksista keskitetään asioihin, joita on vaikea paeta, kuten polttoaine-, sähkö- ja kiinteistöveroihin.


Toinen merkittävä tekijä korkeisiin hintoihin on kilpailun puuttuminen. Kilpailevia yrityksiä ei ole paljon, joten se helpottaa hintojen nostamista. Suomi on harvaanasuttu maa eikä suurten kansainvälisten toimijoiden kannata kilpailla suomalaisten yritysten kanssa. Muutama isompi toimija jakaa suurin osan markkinoista riippumatta liiketoiminnasta. Yksi harvoja poikkeuksia on televiestintä, jossa harvat tomijat kilpailevat toisiaan vastaan hinnoilla. Suomessa harjoitetun byrokratian määrä on myös yksi syy siihen miksi ulkomaiset toimijat eivät pyri aktiivisesti kotimarkkinoillemme.



Hyvää viikonjatkoa!



-TT

No comments:

Post a Comment