Wednesday, November 11, 2015

Reaktiot ja Autokatalyysi

Reaktiot

Mies lähtee kuumana kesäpäivänä metsään pitkän kuivuuden jälkeen. Hän kävelee siellä useita tunteja, kunnes hän pysähtyy nälkäisenä tekemään tulen. Hän kerää kasan kuivia puita ja tekee nuotion. Hän saa puut helposti syttymään, kunnes yhtäkkiä tuli alkaakin levitä hallitsemattomasti. Seurauksena syttyy metsäpalo. Puut ja maan kasvillisuus palavat aiheuttaen suurta vahinkoa. Avuksi tarvitaan palokunta. Miehen tarkoituksena oli saada tuli aikaiseksi, jotta hän voisi tehdä ruokaa, mutta ympäristön synnyttämä ketjureaktio saa aikaan metsäpalon.


Edellinen esimerkki kuvaa reaktioita, joita kaksi eri ainetta saavat yhdessä aikaan. Reaktioilla on niin ennustettavia kuin ennustamattomia reaktioita. Kuten lyhyestä tarinasta näet niin mies tavoitteli puiden ja tulen synnyttämää reaktiota, jolla hän onnistuu tekemään ruokaa itselleen. Seurauksena oli sekä toivottu että ei-toivottu reaktio. Yksi reaktio voi muodostaa reaktioketjuja, jotka tuottavat pitkäaikaisia muutoksia. Jokaisella reaktiolla on sekä toivottuja että ei-toivottuja reaktioita. Ne voivat olla joko ennustamattomia tai ennustettavia.


Arvioi omia reaktioketjujasi. Arvioi tekojesi positiiviset ja negatiiviset vaikutukset ja niiden tuottamat reaktioketjut, jotta pääset parhaaseen lopputulokseen. Mikäli negatiiviset vaikutukset ovat suuremmat kuin positiiviset, tulee sinun tehdä asiat joko toisin tai jättää ne tekemättä. Tämän mallintamisen suorittamalla pääset parempaan lopputulokseen. Jättämällä mallintamisen väliin jätät tuloksesi onnen varaan. Suurin osa mallintamisesta tapahtuu aivoissasi huomaamatta, joten sinä et tarvitse aina tietoista prosessia. Vaistosi ovat suurimman osan ajasta oikeassa ja mallintaminen tapahtuu menestyksekkäästi. Kiinnitä enemmän huomiota reaktioketjuihin mikäli teet jotain suurta. Pikkuasioissa reaktioketjujen mallintaminen on turhaa.


Autokatalyysi


Kuvittele itsesi suuren ja menestyksekkään yrityksen johtajaksi. Yritys on tehnyt tuotteen joka on tuottanut vuosien aikana suuren rahasumman ympäri maailmaa. Yritys on tullut pisteeseen, jossa tuotteen markkinoita on lähes mahdotonta kasvattaa. Tuotteessa on monta osaa ja asiakkaat ostavat sitä sen käyttöliittymän helppouden vuoksi. Se toimii kilpailijoita paremmin. Kysymys kuuluu: miten lisätä myyntiä? Yksi vastaus tähän on kopioida helppo käyttöliittymä uuteen tuotteeseen, jossa samaa käyttöliittymää käytetään toisella tavalla. Tuote on suunnattu osittain toista käyttöä varten ja eri asiakkaille. Yksi tällainen yritys on Apple, jonka Ipadiin hyödynnettiin Iphonen käyttöliittymää.


Miten tämä liittyy autokatalyysiin? Autokatalyysin määritelmä on suunnilleen seuraava: Autokatalyysi eli itseään vahvistava reaktio, on reaktio missä ainakin yksi reaktiotuote edistää reaktiota. Applen tuotteiden käyttöliittymä on reaktiota edistävä reaktiotuote. Sinäkin voit käyttää autokatalyysia tuotteistamalla osaamistasi. Voit tehdä konsultointia, jonka yksi reaktiotuote on osaamisesi. Äänittämällä säveltämääsi musiikkiasi voit tehdä levyjä, DVD:itä, musiikkivideoita, jne. Sinun tulee muistaa, että kaikki osaamisesi ei ole tuotteistettavissa. Älä hukkaa aikaasi osaamisesi tuotteistamiseen, jos sille ei ole kysyntää. Mikäli harkitset tuotteistamista niin ymmärrä myös kriittisen massan ajattelumalli ja yhdistä se autokatalyysiin. Jotta voit tuotteistaa osaamisesi, tulee sillä olla kriittisen massan verran kysyntää. Tämä on seurausta siitä, että osaamisesi on niin haluttua, että sen kriittinen massa on riittävä.


Ajattelumallit toimivat harvoin yksittäin. Ne on syytä käydä yksittäin läpi ennen niiden yhdistämistä, koska ajattelun parantaminen on taito. Nämäkin asiat tulee käydä läpi oikeassa järjestyksessä ja oikeaan aikaan. Mikään ei estä sinua tutkimasta asioita itse, mutta älä yritä haukata liian suurta palaa kerralla.


Hyvää viikonjatkoa!


-TT

No comments:

Post a Comment