Wednesday, October 14, 2015

Vaihtoehtoiskustannukset

Vaihtoehtoiskustannukset tarkoittavat sitä, että sinun on ymmärrettävä rahaan liittyvää päätöstä tehdessäsi kuinka paljon enemmän tai vähemmän seuraavaksi paras vaihtoehto sinulle maksaa. Joskus voit laskea vaihtoehtoiskustannukset myös sille vaihtoehdolle, että unohdat asian. Jokaisella teolla on puolensa. Yhtä asiaa tehdessäsi et voi keskittyä toiseen. Resurssisi, kuten aikasi ja rahasi ovat rajoitettuja ja joudut tekemään valintoja. Kun sanot jollekin kyllä, sanot toiselle ei.
Vaihtoehtokustannukset ovat aina ”jos lehmällä olis pyörät, se olis maitoauto kustannuksia”. Niihin kuuluu aina sana JOS. Sinä joudut usein arvioimaan todennäköisyyksiä arvioidessasi vaihtoehtoiskustannuksia. Esimerkiksi voidaan olettaa pörssiosakkeiden keskimääräisten reaalituottojen olevan pitkällä aikavälillä 7%:ia vuodessa. Tämä on odotusarvo, mutta todellisuudessa se voi pitää paikkansa, mutta yhtä hyvin se on suuresti väärässä.


Vaikka kyseessä ovat epävarmuutta sisältävät laskutoimitukset, saadaan niistä silti hyötyjä. Parempi olla suunnilleen oikeassa kuin kuin täysin väärässä. Laskutoimitusten suurimmat sudenkuopat tulevat eteen itselle ja muille valehtelemisessa. Sinun on helppo liioitella lukujasi, kun perustelet tunnepohjaisen päätöksen tekemistä. Muista, että on helpointa huijata itseään.
Jokaisen on syytä tehdä omat laskutoimitukset, koska aina välillä vaihtoehtoiskustannusten laskemisessa käytetään propagandaa joka on mielestäni vahvasti liioiteltua. Tästä hyvänä esimerkkinä on erään meklariliikkeen arvio Iphonen vaihtoehtoiskustannuksista. Tämä arvio oli 38000€. Katsomatta tarkempia perusteluja on tämä arvio vahvasti liioiteltu ja perustuu vääriin ennakko-oletuksiin. Laskutoimitukset ovat varmasti oikein, mutta niiden tekemiseen käytetyt lähtöarvot ovat vahvasti liioiteltuja. Seuraavassa oma arvioni:


Vaihtoehtoiskustannuksia laskiessasi sinun tulee ottaa huomioon asioiden kokonaiskustannukset niiden koko elinajalta. Jos oletamme Iphonen kokonaiskustannusten olevan 1500-2000€, saamme vaihtoehtoiskustannusten laskemiseen lähtöarvoksi 1500-2000€:a. Jotta saisimme vaihtoehtoiskustannuksiksi noin 38000 tarvitsisi meidän sijoittaa 7%:in reaalituotolla (pääoma kaksinkertaistuu noin 10:ssä vuodessa) 40-50:ksi vuodeksi, jotta pääsisimme tuohon lukemaan. Tämä sisältää vielä myös sen oletuksen, että Iphonen vaihtoehtona olisi se vaihtoehto ettei puhelimen käyttöön menisi rahaa ollenkaan tuona aikana. Kuinka realistisena tätä lukua voidaan pitää?
Omasta mielestäni tästä on realismi on kaukana. Itse näkisin vaihtoehtoiskustannukset laskien rahasumman olevan maks 10 000€.


Todellisuudessa vaihtoehto on halvempi älypuhelin, jonka kokonaiskustannukset olisivat ehkä puolet Iphonen kustannuksista. Lisäksi oletus siitä, että vaihtoehto laittaa koko summa sijoituksiin ja noin pitkäksi ajaksi on vahvasti liioiteltu. Korostan vielä tässä, että sinun tulee tehdä omat laskutoimitukset, joten älä luota lukuihini vaan tee itse omat johtopäätöksesi.

Hyvää viikonjatkoa!


-TT

2 comments:

  1. Mikä kustannus tulee siitä ajasta jonka kehitysmaiden lapset käyttävät kaivaessaan iPhonen valmistamiseen tarvittavia jalometalleja ja menettäessään samalla lapsuutensa ja mahdollisuutensa olla koulussa oppimassa vaikka lukutaitoa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kysymykseen on mahdotonta vastata. Todennäköisesti kyseessä on hinta, jota ei voi rahassa mitata.

      Delete