Wednesday, October 21, 2015

Työ, suhteelliset ja passiiviset tulot

Otsikossa mainitut kolme käsitettä kuuluvat niin vahvasti yhteen, että niitä on turha käsitellä erillisissä kirjoituksissa. Siksi käsittelen nyt niitä kaikkia. Työ ja passiiviset tulot muodostavat rahantekomallisi ja suhteelliset tulot kertovat siitä kuinka hyvin osaat tehdä rahaa.

Työ

Yksinkertaisimmillaan työ tarkoittaa aikansa ja osaamisensa vuokraamista palkkiota vastaan. Suurimmassa osassa tapauksia kyse on rahasta, mutta joissakin tapauksissa kyse voi olla jostain muusta asiasta, kuten vastapalveluksesta tai talkootyössä esimerkiksi ruoasta ja juomasta. Kun vaihdonvälineenä on raha niin sen määrä lisääntyy joko työtunteja tai osaamistaan kasvattamalla. Yrittäjän vaihtaessa itse aikansa ja osaamisensa rahaan on kyse työstä. Voit käyttää työstä myös nimitystä aktiiviset tulot.

Suhteelliset tulot

Suurin osa ihmistä mittaa tulojansa määrällisin termein. Tämä tarkoittaa sitä, että mitä suurempi määrä sitä parempi. Tämä ei todellisuudessa kerro mitään kuinka järkevästi tai tehokkaasti hankimme tuloja. Ainut tapa mitata sitä kuinka hyvin joku tienaa rahaa on ajatella asiaa suhteellisin termein. Suhteellisia tuloja laskiessa tulee ottaa huomioon työhön käytetty aika kokonaisuudessaan laskien mukaan myös työmatkat. Suhteelliset tulot voidaan laskea seuraavalla kaavalla:


Suhteelliset tulot = Tulot/työaika



Kuten kaavasta näet niin voit kasvattaa suhteellista tuloa joko nostamalla tuloja ja pitämällä työaika samana tai vähentämällä työaikaa pitäen tulot samana. Työstä saatujen tulojesi määrä riippuu lähinnä osaamisestasi ja siitä kuinka paljon siitä joku on valmis maksamaan. Tämän lisäksi suhteelliset tulosi riippuvat myös palkoista maksamistasi veroista. Mitä suurempi palkka sitä suurempi veroprosentti siitä menee Suomessa. Tätä voi tietysti kiertää vaihtamalla kotimaata.


Käytännössä sinulle tarjotaan aluksi samaa palkkaa kuin muillekin vasta työssään aloittaneille osaamisesi ollessa vähäistä. Mitä parempi työssäsi olet sitä parempaa palkkaa voit osaamisestasi saada. Tämän lisäksi sinun pitää osata tehdä asioita, joista sinulle on joku valmis maksamaan. Mitä vähemmän on niitä, jotka osaavat tehdä työtäsi yhtä hyvin kuin sinä sitä enemmän sinä voit pyytää rahaa. Tämä vaatii suurimmalle osalle vuosien/vuosikymmenien työmäärän. Vasta tämän jälkeen osaaminen näkyy suhteellisissa tuloissa, koska todellisten osaajien ei tarvitse tehdä kuin tulosta. Työajan pituus on sivuseikka. Osaajat osaavat myös tehdä tulosta vähemmällä työajalla keskittyen olennaisiin asioihin.


Passiiviset tulot


Passiivinen tulo tarkoittaa tuloa, jonka saamiseen sinun ei tarvitse nähdä vaivaa alkupanostuksesi jälkeen. Täysin passiivista tuloa ei ole, koska joku muu on aina tehnyt alkupanostuksen puolestasi. Todellisuudessa passiiviset tulot ovat aina aktiivisten tulojen mahdollinen jatke. Passiiviset tulot ovat hyvä tapa lisätä suhteellisia tuloja. Ne ovat myös välttämättömyys vaurastumiseen Suomessa. Verottaja vie sen verran paljon lisää sitä myötä, kun saat aktiivisista tuloista enemmän palkkaa. Passiiviset tulot kasvattavat suhteellisia tulojasi, koska sinulla on rajallinen määrä aikaa käytössäsi. Niitä hyödyntämällä joku muu käyttää aikaansa hyödyksesi. Passiiviset tulosi ovat aluksi pienet, mutta vuosikymmenien saatossa niiden määrä muuttuu merkittäväksi. Passiivisiin tuloihin voidaan laskea sijoitukset, kuten pörssiosakkeet, korkopaperit, sijoitusasunnot. Sijoitusten lisäksi passiivisia tuloja voi kerätä liiketoiminnalla, johon liittyvät mm. omistamasi yritykset tai niiden osat, joissa et ole aktiivisesti mukana, tekijänoikeusmaksut ja vuokraamasi esineet tai tavarat.


Tässä lyhyesti edellämainituista kolmesta käsitteestä. Vertaa tulojasi aina siihen kuinka paljon käytät aikaasi niiden tekemiseen. Vain tämä vertailu kertoo kuinka viisaasti tienaat rahaa. On tietysti selvää, että vuosikymmenien varrella teet enemmän rahaa passiivisilla tuloilla, joten suhteelliset tulosi myös nousevat sitä myötä. Tämä tietysti sillä edellytyksellä ettet katkaise passiivisten tulojen virtaasi missään vaiheessa.


Hyvää viikonjatkoa!


-TT

No comments:

Post a Comment