Wednesday, October 7, 2015

Kokonaiskustannukset

Mitä ikinä ostatkin niin se tulee kalliimmaksi kuin se hinta, jonka olet tavarasta tai elämyksestä ostanut. Tämä pätee etenkin tavaroihin. Maksamasi hinta on vain yksi osa kokonaiskustannuksista. Ostohintasi lisäksi maksat kustannuksiin kuuluvat mm. seuraavat asiat:

  • Ostoksesi tekoon käyttämäsi aika
  • Säilytyskustannukset
  • Luopumiskustannukset
  • Ylläpito- ja käyttökustannukset
  • Mahdollinen tarve hankkia uusi ja kalliimpi tavara tilalle
  • Mahdollisuus, että tavarasi varastetaan
  • Henkinen panos joka menee hankintaan, ylläpitoon ja käyttöön

Aika on rahaa ja ostoksen tekoon menevän ajan pituus vaihtelee. Käytännössä voimme puhua sekunneista tunteihin tai vuorokausiin. Pienempien ostoksien tekoon menevä aika ei ole suuri. Käytännössä käytetty aika jon suurimmassa osassa ostoksia olematon eli sen voi unohtaa. Säilytyskustannukset muodostavat suuremman osan, mutta nekin vaihtelevat äärettömän paljon. Isompien ostosten säilytyskustannukset voivat nousta tuhansiin euroihin. Esimerkiksi autotallin hankkiminen pääkaupunkiseudulta autoa varten voi maksaa tuhansia vuodessa. Luopumiskustannukset riippuvat siitä kuinka hankalaa tavarasta on päästä eroon. Mitä isommasta ja suuremmasta tavarasta on kyse, sitä kalliimmaksi siitä luopuminen keskimäärin tulee. Esimerkiksi parhaat päivänsä nähnyt auto, jota ei pystytä ajamaan romuttamolle itse maksaa paljon. Luopumiskustannukset eivät ole kovin suuret pienissä ja kevyissä tavaroissa, kuten kirjoissa. Näihin kustannuksiin tulisi laskea myös aika joka siihen menee.


Auto on siitä hyvä esimerkki, että ostohinnan lisäksi sen ylläpitoonkin kuluu suuria summia. Ylläpitoon voi laskea myös arvonalennukset. Uuden auton arvo tippuu nopeasti. Lisäksi auton ylläpitoon menee isoja summia vain huoltoihin. Auto ei myöskään liiku minnekään polttoainetta eli sekin maksaa. 20000€:n autoon kuluu kymmenessä vuodessa vähintään yhtä suuri summa rahaa jo pelkästään ylläpitoon ja käyttöön. Toinen isot ylläpitokustannukset sisältävä kustannuserämme on asuminen.


Kalliin auton ostaminen voi olla myös portti kovempiin ”huumeisiin” eli hyvän auton ostaessa voi ostajalle tulla tarve hankkia vielä parempi ihan viimeisin malli tilalle. Tämä pätee myös moniin kalliisiin kulutustuotteisiin, kuten älypuhelimiin. Monet Iphonen omistajat ostavat uusimman mallin heti sen tullessa markkinoille, vaikka heillä olisikin edellinen malli käytössä. Mitä useamman kerran hankit uuden älypuhelin sitä kovemmaksi tarpeesi hankkia uudempi versio tilalle vahvistuu. Suomessa tavaroiden varastaminen ei ole kovin suuri, mutta se on kuitenkin olemassa. Monissa muissa maissa kustannukset kasvavat tätä myötä paljon enemmän.


Mitä tärkeämmästä tavarasta on kyse sitä suuremman henkisen panoksen sen ylläpito, ostaminen ja luopuminen vaatii. Suurin henkinen panos koskee luopumista. Mitä kauemmin omistat jonkin tavaran sitä vaikeampaa sinun on luopua siitä. Henkinen tunneside on suuri. Mitä enemmän olet nähnyt vaivaa tavaran hankintaan ja mitä rakkaamman ihmisen kanssa olet tavaran hankkinut sitä hankalampaa luopuminen on. Aika moni kysyy seuraavan kysymyksen itseltään, kun tulee hetki luopua jostakin: ”Entäs jos mä joskus tarvitsen tätä?” Moni pyörtää päätöksensensä tässä vaiheessa.


Ostopäätöstä tehtäessä tulee kysyä itseltään kuinka suuret kokonaiskustannukset todellisuudessa ovat. Tämän lisäksi kokonaiskustannuksia tulee verrata olettamukseen tavaran hankkimisen hyödyistä itselleen. Suosittelen jokaista lukijaa arvioimaan jonkin tavaran hankinnan kokonaiskustannuksia ja vertaamaan niitä itse ostohintaan. Suosittelen jokaista lukijaa myös aloittamaan mahdollisimman yksinkertaisesta tavarasta. Tässä asiassa ei tarvitse olla täsmälleen oikeassa vaan olemalla suunnilleen oikeassa pärjää jo pitkälle. Seuraavalla kerralla menen vaihtoehtoiskustannuksiin. Vaihtoehtoiskustannukset helpottavat arvioimaan sitä kuinka arvokas jokin tavara todellisuudessa on ja ne myös helpottavat arvioimaan tavaroista saatuja hyötyjä.


-TT

2 comments:

  1. Automme arvo on n. 2000€ ja sukulaiset auttavat aina korjaamisessa. En halua makuuttaa hyvää sijoitusrahaa autossa =)

    ReplyDelete
  2. Asiat voi tietysti hoitaa tuollakin tavalla :) Voi tietysti olla, että kovin monella ei ole vastaavaa mahdollisuutta. Itse en juuri vastaavia tapauksia tiedä, koska suurin osa tutuistani ei osaa korjata juuri mitään..

    ReplyDelete