Monday, August 31, 2015

Taidoista ja niiden kehittämisestä

Jotta voit kehittää taitojasi, tulee sinun ymmärtää mitä olet tekemässä. Toisin sanoen, sinun tulee tietää mitä taidot ovat ja mitä tapahtuu niitä kehittäessä. Lisäksi sinun tulee ymmärtää, että huonot taidot seuraavat sinua pitkään, koska niihin pätevät samat mekanismit kuin hyviin.


Taitosi syntyvät ketjussa olevien hermokuitujesi siirtäessä sähköisiä impulsseja. Kun teet toistoja, hermokuitujesi ketjut vahvistuvat. Tämän seurauksena toimintasi nopeutuu. Taitosi kehittyvät vastauksena tiettyihin hermokuiduissasi liikkuviin impulsseihin. Mitä useampia toistoja teet sitä nopeammiksi taitosi kehittyvät. Riittävä määrä toistoja johtaa lopulta taitojen automatisoitumiseen tavoiksi. Tekemällä oikeita asioita oikein taitosi ja tapasi paranevat. Tekemällä vääriä toistoja väärin vahvistuvat hermokuitujesi ketjut tuottaen huonoja taitoja. Samojen virheiden toistaminen vuosikymmenien ajan on muokannut aivojesi kytkentöjä väärään suuntaan. Mitä kauemmin olet tehnyt virheitä sitä pidempään joudut ohjelmoimaan aivojasi uudelleen mikäli haluat saada parannettua taitojasi. Aivojesi uudelleenohjelmointi tapahtuu toistamalla oikeita asioita pitkään. On helpompaa oppia uusi taito kuin parantaa vanhoja. Uusien taitojen ohjelmoiminen on paljon nopeampaa kuin vuosikymmenien virheiden korjaaminen. Virheiden korjaamiseen voi mennä jopa vuosia. Toistoja pitää tehdä riittävän pitkään tai vanhat taidot palaavat. 


Taitosi eivät kehity vain toistoja tekemällä. Sinä, kuten muutkin kädelliset olennot omaat niin sanottuja peilisoluja. Niiden avulla opit muilta seuraamalla heidän tekemisiään. Mitä enemmän seuraat toisia sitä heidän suorittaessaan tekemisiään sitä enemmän heiltä opit. Tämä tapa oppia vahvistaa myös hermosolujesi ketjuja. Seuraamalla muita vääriä taitoja harjoittavia ihmisiä, muutat myös kytkentöjäsi väärään suuntaan. Tämä on yksi syy miksi köyhyys periytyy. Se ei ole ainut tai suurin syy, mutta yksi vaikuttavista asioista. Sinä voit oppia oikeita asioita seuraamalla niitä, jotka tekevät oikeita asioita enemmän ja useammin. Sinun ei tarvitse olla muiden ihmisten seurassa peilisolujen vaikuttaessa. Sinä voit esimerkiksi seurata youtubesta kuinka omien alojen mestarit toimivat. Ne ihmiset joiden seurassa vietät eniten aikaa vaikuttavat taitoihisi enemmän kuin muut. Sinun tulee ympäröidä itsesi hyvin raha-asioitansa hoitavilla ihmisillä mikäli haluat edes auttaa hyvien rahankäyttötaitojen kehittämistä.


Taloustaitosi ovat pienempien taitojen summa. Eri taitoja on monia kymmeniä. Niiden jakaminen isompiin ryhmiin on enemmän tai vähemmän makuasia. Itse jaan ne kolmeen isompaan ryhmään: Rahan ansaitsemiseen, käyttämiseen ja rahojen suojeluun. Rahan ansaitseminen tarkoittaa käytännössä kykyjä hankkia tuloja. Sen käyttäminen tarkoittaa enemmän tai vähemmän kuluttamista eri muodoissaan. Suojeleminen tarkoittaa sitä, että antaa mahdollisimman vähän omista rahoistaan muiden, kuten byrokraattien ja pankkiirien käyttöön. 


Taitojen luokittelulla ei sinänsä ole minkäänlaista merkitystä. Vain taitojen tasolla on merkitystä. Yksi hyvä tapa saada jonkinlainen käsitys omista taidoistaan on se kuinka hyvin rahat keskimäärin riittävät. Jokaisen tulee tiedostaa paljon hän tekee keskimäärin ylijäämää kuukaudessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä meneekö kaikki rahat jokapäiväiseen kuluttamiseen? Toisin sanoen, jos rahaa menee säästöön joka kuukausi niin rahat voivatkin loppua jo kuun lopussa. Jos säästöön menee vähemmän kuin mitä pitää joka kuukausi lainata, ovat taidot riittämättömät. Tämän blogin ensimmäiset viikot luovat pohjaa ymmärrykselle, jota tarvitsevat erityisesti ne, joiden raha-asiat ovat rempallaan. Taidot tulee oppia oikeassa järjestyksessä, aloittaen perustaidoista. Ilman pohjien luomista ei taloustaitoja pystytä kehittämään oikein.. Ilman pohjia voi kehitystä tapahtua vähäksi aikaa, mutta pidemmän päälle vaikeudet vain kasvavat. Pysyvä kehitys on se asia, jonka haluat saavuttaa. Älä tyydy vähempään tai lyhyempiaikaiseen kehitykseen. Tämä tapa ottaa raha-asiat haltuun ei juuri houkuttele ihmisiä, koska haluamme nopeita ratkaisuja. Tämä on myös yksi syy miksi suuri osa ihmisistä elää kädestä suuhun. 


”Me emme voi ratkaista ongelmiamme samalla ajattelulla, jolla olemme luoneet ne” 

-Albert Einstein


Hyvää viikonjatkoa!


-TT

No comments:

Post a Comment